top of page

Vägen Valet Kärleken –

Kunskap berikar & Berättelser berör

Kära du av hela mitt hjärta. Ta dig tid att läsa igenom texten så du får en bra inblick i vad allt handlar om. Och när du kommer till slutet hoppas jag att du har fått inspiration till att följa din väg, göra dina val och framför allt känna kärleken till dig själv och de som finns i din omgivning.

Klassens Aushwitz bilder00009 Stor.jpeg
Image.jpg

Vem är jag - Ingrid Ohlsson?

Jag är född i Lund 1964 och bodde mitt första år i Skumparp. Därefter flyttade hela familjen till Ryssgård, Frenninge (i Sjöbo kommun) där jag växte upp med mina två systrar och föräldrar som var lantbrukare. Lyckliga oss som fick växa upp mitt ute på landet!

 

När jag var 7 år gick jag med i URK; Ungdomens Röda Kors. Grundaren av Röda Korset, Henri Dunant (1828–1920), är och har varit en stor förebild för mig. Om du vill lära dig mer om Röda Korset kan du läsa vidare på www.rodakorset.se 

 

Jag gick årskurs 1–3 i Nils Månssons skola i Frenninge. Skolan grundades av Nils Månsson (1776–1837) från Skumparp och en av hans starkaste drivkrafter var intresset för folkundervisning, därav kallades han för ”Ljusets bonde”. Vi är släkt (och jag vet att vi är många som är släkt med honom), men det som fascinerar mig är hur en stark vilja och drivkraft kan ärvas genom sju generationer (beslutet om obligatorisk folkskola togs 1843). 

 

Vill du veta mer om mig går det fint att besöka min hemsida www.ingridohlsson.se

– Mamma, vet du vem Hitler är

och vet du vad han gjorde?

Det är min 10-åriga dotter som helt förtvivlat höjer rösten och ställer frågan. Och ja, jag vet både vem han var och vad han gjorde. Det fick jag lära mig när jag gick i Färsingaskolan i Sjöbo. Tanken som slog mig var: - tänk om jag en dag kan bidra till att berättelsen lever vidare till nästa generation?

Rotary i mitt hjärta

 

Den 6 juni 2015 träffade jag Emerich Roth, förintelseöverlevare från 2:a Världskriget,  för första gången. Vårt möte har jag Stig Rydell, dåvarande president i Rotary, att tacka för. Vi tillhör Ängelholm Rotaryklubb och en av vår organisations ledord är ”we connect people”. Vi är ett globalt nätverk med över 1.4 miljoner medlemmar fördelade på 46 000 klubbar i världen. Vill du läsa mer om Rotary? Besök deras hemsida www.rotary.org.

Emerich besöker Ängelholm

 

Den 2 – 5 december 2015 bjöd jag in Emerich till Ängelholm. Vi arrangerade tre föreläsningstillfällen för både skolelever och allmänheten samt en föreläsning i kyrkan. Vi filmade och skapade eget material till filmen om Emerich. Vi fick fyra fina dagar tillsammans och ängelholmarna fick träffa en av de sista överlevarna från Förintelsen. När Emerich skulle flyga hem sa han;

iStock-1330015678.png

”Ni skulle ha kallat staden Änglaholm, jag har ju bara träffat en massa änglar!”

Premiär för filmen om Emerich

Den 27 januari 2017, i samband med Förintelsens minnesdag, hade filmen

”Emerich – Vägen Valet Kärleken” (52 minuter) premiär i Ängelholm, på samma plats som vi spelade in den. 

 

I januari 2020 var det premiär för vår skolfilm ”Emerich Roth – överlevaren och kampen mot våldet” (18 minuter, finns på www.hamarkfilm.se)

som är en kortare version av originalfilmen.

Vårt sista möte

 

Den 16 november 2021 träffade jag Emerich Roth för sista gången. Det blev ett känslosamt möte där jag tackade Emerich för att han i närmare 30 år föreläst om sin dyrköpta livshistoria. Jag lovade även att jag för alltid skall berätta hans livshistoria vidare till kommande generationer. 

 

-Nu får du inte säga mer för då börjar jag gråta, sa Emerich och så grät vi båda två.

 

Den 22 januari 2022 somnade Emerich in i sitt hem i Jakobsberg, Stockholm.

IMG_9446.jpg
Skärmavbild 2021-09-10 kl. 10.49.43.jpg

Vår Historia

Du som har sett filmen ”Emerich – Vägen Valet Kärleken” har nu fått en liten inblick i en av vår tids mest fruktansvärda övergrepp och folkmord på det judiska folket, romer och polacker. Utöver det fängslades och dödades många funktions-nedsatta och homosexuella. Vill du lära dig mer om Förintelsen, folkmord, mänskliga rättigheter, rasism, demokrati med mera så läs och studera vidare på www.levandehistoria.se.

 

Vill du läsa och lära dig mer om Emerich Roths livshistoria? Då finns boken ”Emerich är mitt namn” på Natur och Kultur, www.nok.se.

Skärmavbild 2023-11-12 kl. 20.30.36.png

Vill du lära dig mer om en annan person vars gärning under andra världskriget är unik? Genom att agera med civilkurage och medmänsklighet räddade han tiotusentals judar under Förintelsen, läs mer om Raoul Wallenberg på, www.raoulwallenberg.se.

 

År 2015 fick Emerich mottaga Raoul Wallenbergpriset tillsammans med Hêdi Fried (förintelseöverlevare) för ”kunskapens kraft att förmedla tolerans och medmänsklighet”.

 

Hjälp mig att få hjälpa dig – genom berättelser som berör och att hålla vad jag lovar.

iStock_477857380 Stor.jpeg

Follow the yellow brick road

Med den erfarenhet jag har samlat på mig från att jag blev medlem i URK när jag var 7 år via alla fantastiska människor jag har haft förmånen att träffa på min livsresa så här långt, tack vare att jag är mamma till tre underbara flickor och från allt jag upplevt genom att driva mitt företag Hjärtans(G)Hjärna – vet jag följande:

 

Allt hänger ihop, när jag kan se den gyllene vägen i mitt liv där jag alltid följt mitt hjärta och jag vet att jag kan inspirera dig att göra detsamma. Så hjälp mig att få hjälpa dig att hitta din livsväg genom att lyssna på Emerich kloka ord och mina tankar och funderingar om livet. För allt hänger ihop.

 

// Ingrid

HJGH_3.png
Kom ihåg att just DU är unik, det finns ingen annan som DU

Olikheter är våra styrkor och det är så vi skapar framgång tillsammans

Denna utställning fick sin premiär på Emerich födelsedag den 28 augusti 2023. Som en hyllning och påminnelse om hans livsberättelse. Vår förhoppning är att inspirera dig att reflektera vem du har i din omgivning som kan dela med sig av sin livshistoria och att du kan lära av den.

 

Vad tänker du om detta?

 

Just nu är det augusti 2023 och vi har krig i Europa och runt om i världen och det känns som om ”vi” aldrig lär oss? Vilken värld är det ”vi” har skapat till våra barn som en dag skall ta över? Och allas vår Moder Jord – hur mår hon?

 

Nu går vi vidare!

 

r du nu har läst igenom all text på första sidan och oavsett var i världen du kommer ifrån, oavsett vilken religion du tillhör och oavsett vilken hudfärg du har så är vi alla människor och tillhör det mänskliga släktet och vi alla tillsammans har ett personligt ansvar både för oss själv och för den värld vi lever i.

 

Alla har en berättelse – lyssna och lär av varandra

 

Jag hoppas att detta material kan ge dig inspiration att lyssna på de personer i din omgivning som har berättelser att förmedla (det har alla, fråga så skall du få se) och att du inser att ditt personliga ansvar för din livsresa är ditt personliga ansvar. Behöver du hjälp så be om hjälp eller ser du någon som behöver hjälp så kan du alltid fråga om du kan göra något.

 

Alla kan inte hjälpa alla men alla kan hjälpa någon i sin närmaste omgivning, var en av Emerich’s många kloka ord.

Emerich Roth.jpg
iStock_1354441996 Stor.jpeg

Vägen, valet, kärleken - Kunskap berikar & berättelser berör 

Vägen, Valet, Kärleken och streckgubben

Här är streckgubben (du) som nu kommer att gå din väg, göra dina val (och reflektioner) för att finna dina egna svar, dina egna val och framför allt att vara en kärleksfull person både till dig själv och din omgivning.

 

Kunskap berikar

Skolans centrala funktion är att förmedla kunskap – elevens val är att ta emot och lära sig denna kunskap = personligt ansvar. Därför är skolan den viktigaste platsen i vårt samhälle för där sitter framtiden i skolbänken 

fem dagar i veckan.

 

Till dig som är vuxen och läser detta så är min förhoppning att du kanske blir inspirerad att hjälpa någon skolungdom på deras väg i livet. Räck ut en hand helt enkelt.

 

Berättelser berör

Att lära oss av vår historia och inte bara om är ett personligt ansvar vi har. Alla människor på vår jord bär på en historia som du kan välja att lära dig något av. I flera tusen år har vi levt på den här planeten, vi har miljontals berättelser som vi fått ta del av genom allt från folksägner via miljontals böcker till dagens ”googlande”. Vikten av att vara källkritisk har aldrig varit mer aktuell än nu.

 

Vilka är dina styrkor?

Vem är din förebild?

Vem ska du be berätta sin historia?

HJGH_2.png

Det är vår skyldighet att aldrig glömma

Nu när Emerich också har lämnat oss är det inte många överlevare kvar som kan berätta vad de upplevde under förintelsens Nazityskland. Det är vår skyldighet att lära och att aldrig någonsin glömma. Det är tyvärr extremt aktuellt även i dessa tider av utanförskap och främlingsfientlighet.

iStock_1378033603 Stor.jpeg

Bomber släpps, skriken ekar

Nu finns det ingen tid för lekar

Tysta som möss, vi sitter här

I hopp om att vi inte hamnar där

 

Familjen bredvid är borta

Man kan nästan tomheten dofta

Tysta som möss, vi sitter här

I hopp om att vi inte hamnar där 

 

Dag efter dag, ingen skola

Man kan ju nästan tro att vi försöker vara coola

Tysta som möss, vi sitter här

I hopp om att vi inte hamnar där

 

Så kom en dag, som inte var sig lik

Man vill inget annat än att släppa ifrån sig ett skrik

Tysta som möss, har vi suttit där

I hopp om att inte hamna här

Nellie FS22,
Rönnegymnasiet Ängelholm 2023

Förintelsen, ett planerat folkmord 

Förintelsens Minnesdag

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen över Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. 

 

Sedan 2001 har Förintelsens minnesdag varit en nationell minnesdag i Sverige. År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

 

Cirka sex miljoner judar dog i Förintelsen. Också romer och polacker utsattes för folkmord grundade på rasistiska föreställningar. Därutöver förföljde, fängslade och dödade Nazityskland tusentals andra människor, bland annat många funktionsnedsatta och homosexuella.

 

Källa: Forum för levande historia, läs mer här www.levandehistoria.se.

Dokument från Wannseekonferensen.jpg

- Den yttersta tragedin är inte de onda människornas brutalitet, 

utan de goda människornas tystnad

Martin Luther King (1929 - 1968)

iStock_458102293 Stor.jpeg
Ett fint ögonblick.jpg

Viktiga ord att lära sig

Rasism - när människor delas upp i raser och dessa raser värderas och rangordnas efter olika egenskaper som anses vara nedärvda och oföränderliga.

Empati - betecknar förmågan att uppleva och förstå andra kännande individers känslor.

Antisemitism - är en viss uppfattning om judar, som kan uttryckas som hat mot judar. Retoriska och fysiska uttryck för antisemitism riktas mot judar eller icke-judar och/eller deras egendom, mot judiska gruppers institutioner samt religiösa byggnader och platser.

Mobbing – när en eller flera individer upprepade gånger och över en längre tid blir utsatta för negativa handlingar från en eller flera individer.

Människovärde - innebär att alla människor har vissa fundamentala rättigheter (rätt till liv, frihet, personlig säkerhet och ett värdigt liv) som ska respekteras och att i dessa avseenden är ingen förmer än någon annan.

 

En fördom - är en åsikt, uppfattning eller inställning som inte är grundad på fakta utan bottnar i känslomässiga, ofta omedvetna reaktioner, till exempel människors fördomar mot personer i andra sociala grupper än de själva tillhör. Fördomar kan leda till diskriminering men behöver inte nödvändigtvis göra det.

iStock_862556902 Stor.jpeg

Viktiga egenskaper och begrepp att ta till och lära sig

Demokrati - är att alla människor är lika mycket värda och ska ha samma rättigheter. I en demokrati ska man få tänka och tycka vad man vill och ha möjlighet att uttrycka sina åsikter öppet i tal eller skrift.

 

Tillit - är att lita till den egna förmågan, att ha mod att släppa kontrollen, att övervinna rädslan att göra fel eller att kunna ge utan garanti om att få något tillbaka.

Respekt - innebär i vardagligt tal aktning eller vördnad för en person. Mer konkret innebär detta att man värdesätter en persons egenskaper. Respekt kan även kännas och visas för abstrakta ting, som en nation eller religion.

Civilkurage - att ha civilkurage innebär att ha mod att stå för sin mening även när det innebär en personlig risk, förmågan att stå för sina värderingar, trots vetskap om öppet eller latent motstånd från omgivningen.

Du som går förbi

Jag ber dig

Gör något

Lär dig ett danssteg

Något som rättfärdigar din existens

Något som ger dig rätten

Till din hud och ditt hår

Lär dig att gå och skratta

För det skulle vara alltför meningslöst

Trots allt

Att så många dog

Om du levde

Och inte gjorde något med ditt liv

Charlotte Delbo,

överlevande från Auschwitz

Auschwitz i Malmö00007.jpg
iStock_480263484 Stor.jpeg

- Ingenting förenar som hat - varken kärlek, vänskap eller beundran

Anton Tjechov (1860 - 1904)

Det hat som är inpräntat i tidig ålder är svårast att bekämpa. I synnerhet om det handlar om nedärvda föreställningar. Känner du till Jantelagen? Den säger: ”Du skall inte tro du är någon. Du ska inte tro att du är lika bra som vi.”

Reflektion

Har du använt dig av jantelagen någon gång – eller har någon använt jantelagen mot dig? Hur känns det?

Lärdom

Liksom hunger botas med mat måste hat botas med kärlek. 

Hat är drivkraften till alla krig 

Emerich livsberättelse får vittna om miljontals människors berättelser, både under 2:a världskriget och alla de krig som pågått under 1000 tals år i vår historia och som pågår precis just NU.

Emerich sa alltid att vi skall lära oss av vår historia och inte bara om, det är endast med lärdom av det förgångna som vi kan möta framtiden med öppna ögon och ha en chans att förhindra att historien upprepar sig. 

Emerich valde kärlekens väg, då kan vi alla göra det!

iStock_1249162383 Stor.jpeg

- Vi må ha olika religioner, olika språk, olika hudfärg. Men vi hör allihop till samma människosläkte

Kofi Annan (FN’s f.d. Generalsekreterare)

Personligt ansvar – Kunskap berikar & Berättelser berör

Som diamanten förädlas ur kol under fruktansvärt tryck långt inne i bergets inre kan människan ur svåra livserfarenheter vinna en djupare kunskap, som i livet gör henne till en positiv och skapande individ (Emerich Roth).

Oavsett vem du är som läser denna text så tillhör du den mänskliga rasen. Om du är barn, ungdom eller vuxen så behövs vi alla i ett fungerande samhälle. Emerich sa alltid att skolan är den viktigaste platsen i ett samhälle för där sitter ”framtiden” fem dagar i veckan. Följaktligen är läraryrket ett av de viktigaste yrken för det är lärarna som ska ge kunskaper till ”framtiden”. 

Tar du personligt ansvar för din kunskap? Och vad kan du göra för att du själv skall må bra på din livsresa?

 

Lärdom: Konsten att vara självsnäll – både till dig själv och din omgivning. Livet handlar om att ge och få, du ger till någon och får från någon. Ingen kan hjälpa alla – men alla kan hjälpa någon i sin närmaste omgivning. För att leva i ett samhälle man vill ha bör man hjälpa till att bygga upp det.

IMG_3778.JPG

Minnesord - Emerich Roth

Vad händer när Förintelsens sista ögonvittnen är borta? Frågan kommer upp allt oftare snart åttio år efter andra världskrigets slut. När vi tänker på de överlevande ser vi framför oss korniga fotografier på utmärglade gestalter iförda randiga fångkläder. Människor, men knappt längre mänskliga. Lördagen den 22 januari 2022 avled Emerich Roth, 97 år gammal. En gång var han en av dem. 

 

Alla som någon gång har träffat Emerich minns hans vänliga men forskande blick under de markerade ögonbrynen. Han var ödmjuk, lågmäld men bestämd. Tiotusentals ungdomar har hört hans mjuka röst med det tydligt artikulerade uttalet berätta om de mest vidriga trauman. 

 

Hans röst kunde trollbinda en fullsatt aula i timmar, ingen lätt sak i scrollandets och den omedelbara behovstillfredsställelsens tidevarv. Hans styrka var att han såg, lyssnade till och pratade med alla, oavsett ideologi. 

 

Emerich föddes 1924 i tjeckoslovakiska Sevlus (idag Vinogradov i Ukraina), en stad där var femte invånare var jude. Han var 15 år gammal när kriget bröt ut. Fyra år senare marscherade nazisterna in i Sevlus. Han skulle komma att överleva fem nazistiska koncentrationsläger medan föräldrarna och tre av hans fyra systrar mördades. Vid krigets slut vägde han 35 kilo och var svårt sjuk i tuberkulos. När han fick veta att hans lillasyster Elisabeth också hade överlevt och var i Sverige flyttade han hit.

 

Emerich drömde om att bli barnpsykolog, men han avråddes då hans tidigare lungsjukdom ansågs kunna skada barnen. Hans vilja att hjälpa andra gjorde att han i stället blev socionom och terapeut.

Davidsstjärna_vit.png

Så småningom började Emerich resa runt i skolor i hela Sverige och dela med sig av sina upplevelser. Men det skulle dröja innan han började tala. ”Jag teg i 45 år om det jag varit med om”, sa han. Det hade hunnit bli 90-tal då han en dag mitt i centrala Stockholm såg ungdomar marschera och göra Hitlerhälsning utan att någon förbipasserande reagerade. Då insåg han att det var dags att agera. Tillsammans med andra överlevande startade Emerich föreningen Förintelsens Överlevande (FFÖ) med avsikt att sprida kunskap om andra världskrigets fasor. 

 

Med hjälp av stiftelsen Fryshuset har Emerich sedan 1992 föreläst på över 1500 skolor på temat ”Vägen ut ur hatet”. År 1994 grundade Emerich fonden som årligen belönar skolor och enskilda elever för arbetet mot rasism. Han var också en av initiativtagarna till projektet Exit, en verksamhet som hjälper människor att lämna nazistiska nätverk. 

 

Emerich var övertygad om att unga mäns destruktivitet övervägande beror på fysiskt eller känslomässigt frånvarande fäder. Han arbetade in i det sista, föreläste och skrev på den artikeln som skulle bli hans allra sista. I den artikeln som publicerades i Dagens Nyheter två dagar efter hans död, skrev han att ”man kan kompensera för en vissen eller frånvarande pappa”. Det är i skolan som samhället har en möjlighet att erbjuda goda manliga förebilder, som är kärleksfulla och sedelärande. 

 

Vid ett annat tillfälle sa han: ”Vår framtid är i skolan fem dagar i veckan. Ge dem den kärlek de behöver så kommer allting att bli bra.” 

 

Tänk att gång på gång, år efter år, med främlingar som åhörare, berätta om de vidrigaste övergrepp man har varit med om. Och detta bara för att man har en vilja att hjälpa, att rädda andra från att hata. 

 

”All kärlek han har utsått är evig”, läser man på svensk-judiska begravningar. Få har utsått så mycket kärlek som Emerich. Genom att berätta om hatet som drabbade honom fick han andra att välja en bättre väg. ”Den kärlek jag fick av mina föräldrar kunde inte ens nazisterna ta ifrån mig”, som han själv sa. 

 

Han begravdes på Förintelsens minnesdag den 27 januari. Under hela begravningen föll ett ihållande regn men just när de sörjandes bön ”kaddish” avslutade ceremoni, skingrades molnen för en stund. 

 

Strofen ”jehe zichro baruch” betyder ”må hans minne vara välsignat” och avslutar judiska griftetal. Må Emerich Roths stora gärning vara till välsignelse för oss alla.  

 

Anna Nachman, Begravningsansvarig Judiska församlingen i Stockholm.

Artiklar om filmen

Klassens Aushwitz bilder00011 Stor.jpeg

Inspiration till skolan & näringslivet

Till alla skolungdomar, lärare, rektorer, skolchefer, näringsliv, kommuner, politiker, - ja, helt enkelt alla i vårt samhälle. Vad händer när vi finns där för varandra? När vi lyssnar och lär och helt enkelt umgås ”på riktigt” med varandra? När vi förstår att våra olikheter också är våra gåvor och när vi förstår att visa medmänsklighet och finnas där för varandra.

Att koppla ihop 2:a världskriget och Förintelsen med dagens ungdomar, nu när det snart inte finns några överlevare kvar är ett ansvar vi har. Både för de som överlevde, de som inte överlevde, kriget i Ukraina, människor som flyr, barn som blir bortrövade – ja, denna lista kan göras lång. 

 

Mitt i allt bör vi finna en väg och ingjuta mod i våra ungdomar och hjälpa dom att ta bra beslut för sin framtid. När vi kan lära oss av vår historia och få våra ungdomar att förstå hur viktiga deras beslut om arbete och framtid är, samt hur deras handlingar och beslut kan påverka andra människor då hjälper vi kommande generationer att bygga upp ett bättre samhälle och goda relationer till sina medmänniskor. 

 

Om vi vuxna ej kan finna en väg och hjälpa våra ungdomar vem skall då göra det? Först ut att lära sig om ”Vägen Valet Kärleken – Kunskap Berikar & Berättelser berör” var vår fina klass FS22 på Rönnegymnasiet i Ängelholm. Och vi (Ingrid & 5 mentorer från Ängelholm Rotaryklubb) fick lära oss av klassen och deras fantastiska mentorer Helena och Joacim genom våra möten, samtal och reflektioner. Lärdomen av generation Z – klass FS22, förtroendet av Markus & Karin och mentorerna har format denna utställning.

Den 28 augusti 2023 var det premiär för vår förening ”Peace of heart – Peace on earth” – till minnet av Emerich Roth och en av de viktigaste personerna vi har i vårt samhälle, klass FS22.

Från hjärtat - tack till Er alla!

Skärmavbild 2023-08-22 kl. 14.47.51.png

Föreningen Peace of Heart - Peace on Earth

Vår nystartade förening är precis vad den heter. Förutsättning för fred på jorden är frid i hjärtat och vi börjar här och nu. Följ oss gärna och dela våra inlägg på Instagram här.

Skärmavbild 2023-08-22 kl. 14.47.55.png
iStock_613216824 Stor.jpeg

Tack!

Kom ihåg ordet! Det är magiskt och kan användas i många sammanhang. Följ ditt hjärtas röst, följ dina drömmar och mål.

 

Ta hand om dig, var en fin medmänniska. Lycka till på din livsresa! Tack och kärleksfulla hälsningar från Ingrid!

 

PS. när du lägger dig ikväll, tänk på tre bra saker som har hänt dig idag, så kommer du både att sova gott och drömma fint. DS.

 

Vill du veta mer om mig, lämna en offertförfrågan eller följa min blogg så är du välkommen att besöka min hemsida: www.ingridohlsson.se.

HJGHJ_maillogo.m payoff.neg.png
bottom of page